Koiratarvikkeet netistä

Haukunestopannat ja -laitteet haukkuvalle koiralle

Liiallinen haukkuminen on kenties yleisin aikuisen koiran häiriökäyttäytyminen, sillä sitä on melko hankalaa kitkeä pois. Se kun on koiralle täysin luonnollista käyttäytymistä, varsinkin tietyille vahtikoiralajeille. Kannattaakin miettiä jo ennen koiran hankintaa, että sopiiko laji vallitsevaan ympäristöön ja olosuhteisiin. Esimerkiksi pystykorva ja muut pihakoirat plus kerrotalo on varmasti mahdoton yhdistelmä. Maalla taas pihakoirien haukkuminen on tarpeellista sopivassa määrin.

 

Haukunestopantoja on todella monenlaisia. Yleisin ja suosituin panta on sitruunapanta, joka siis suihkauttaa haukun tullen vähän epämiellyttävän tuoksuista sitruunaa koiran kaulalla. Näin koiran huomio kiinnittyy epämiellyttävään ärsykkeeseen ja haukku loppuu. Jotkut pannat saattavat toimia samoin mutta pippurilla. Näitä suihkepantoja on Petsafe -merkillä useita erilaisia, Numaxes Canicalm merkillä on myös suihkepanta. Haukunestopannat on kätevin tilata netistä, josta ne saa kenties edullisimmin. Netissä on helppo vertailla hintoja ja valita se edullisin ja paras vaihtoehto. Katso parhaat haukunestotuotteet tältä sivulta!

 

Sitruunapanta on tehokas apuväline

Jatkuvasti tai liikaa haukkuva koira saattaa olla rasite niin omistajalle kuin naapureillekin. Haukkuminen on koiran normaalia toimintaa, mutta joskus se menee liiallisuuksiin. On hyvä ymmärtää, miksi koira haukkuu. Haukkuminen voi olla koiran keino pyytää apua. Jos koira ei saa tarpeeksi huomiota omistajaltaan, se reagoi siihen haukkumalla.

Koira on sosiaalinen eläin, joka tarvitsee sekä liikuntaa että huomiota omistajaltaan, ja joskus myös toisilta koirilta. Jos koira joutuu olemaan liikaa yksin, tai sitä ei huomioida riittävästi, saattaa se muuttua haukkujaksi. Yksin kotiin tai pihalle jätetty koira saattaa olla yksinkertaisesti kyllästynyt ja haukkuu sen takia kommunikoidakseen ja saadakseen huomiota. Koirat ovat älykkäitä ja oppivat helposti uusia asioita oikeanlaisella koulutuksella. Yksi apuväline koiran kouluttamiseksi pois liiallisesta haukkumisesta on sitruunapanta. Se on koiran haukunrajoitinpanta, joka reagoi koiran haukkumiseen antaen sitruunantuoksuisen suihkauksen koiran kuonolle tämän haukkuessa.

Koirat oppivat ymmärtämään oikean ja väärän käyttäytymisen eron siitä, minkälaista palautetta niille annetaan. jos koiran tekemistä seuraa negatiivinen palaute omistajan tai kouluttajan taholta, koira alkaa automaattisesti välttää tällaista käyttäytymistä. Se ymmärtää tekevänsä jotain väärin. Positiivista palautetta saadessaan koira oppii, minkälainen käytös on hyväksyttävää ja toimii jatkossakin niin saadakseen hyväksyntää ja mahdollisesti herkkupalan kiitokseksi.

Sitruunapannan teho perustuu tähän koiran luontaiseen tapaan oppia. Kun koiralla on sitruunapanta, ja se alkaa haukkua, panta reagoi haukkumisen aiheuttamaan värinään, ja antaa suihkauksen koiran kuonolle. Useimmat koirat oppivat nopeasti, että haukkuminen aiheuttaa tuon hieman epämiellyttävän tuntuisen suihkeen kuonolle ja lopettavat haukkumisen. Sitruunapannan käyttöä aloitettaessa ei koiraa saa koskaan jättää yksin ensimmäisillä kerroilla. Omistajan kanssa yhdessä oleva koira ei säiky haukkumisen aiheuttamaa suihkausta, vaan oppii nopeasti ymmärtämään tekevänsä jotain kiellettyä. Omistaja voi vahvistaa tätä käsitystä kehumalla koiraa silloin, kun tämä näyttää ymmärtävän mitä haukkuminen sille aiheuttaa.

Haukkuminen on koiran normaalia kommunikointia, mutta muuttuessaan liialliseksi tai jatkuvaksi, siitä tulee rasite, joka voi johtaa jopa koirasta luopumiseen. Ei omistaja eivätkä naapurit jaksa kuunnella aamusta iltaan haukkuvaa koira, joka joutuu olemaan esimerkiksi yksin kotona omistajan työpäivän aikana. Haukkuminen saattaa tässä tapauksessa olla koiran tapa kuluttaa aikaa. Vastuullinen koiranomistaja etsii tässä tapauksessa keinoja kuinka kouluttaa koira hiljaiseksi. Sitruunapanta on luonnollinen ja turvallinen keino koiran opettamiseksi pois turhasta haukkumisesta.

Ensimmäisillä kerroilla koiraa totutettaessa sitruunapannan käyttöön, tulee omistajan olla koiran lähellä seuraamassa tilannetta. Useimmat koirat ymmärtävät melko pian, että panta toimii silloin, kun koira haukkuu ja lopettavan haukkumisen muutaman kerran jälkeen. Sitruunasuihke voi olla koiralle myös hämmentävä, ja se saattaa aluksi haukkua jopa enemmän ennen tottumistaan pannan toimintaan. Yleensä sitruunapantaa käyttävä koira tottuu pois liiasta haukkumisesta varsin nopeasti. Joissain harvoissa tapauksissa koira voi hermostua pannasta tulevaan suihkaukseen, ja se joutuu haukkumissuihke- kierteeseen. Tällaisessa tapauksessa omistajan rauhoittelu rentouttaa koiraa ja se ymmärtää, että kun haukkuminen loppuu, loppuu myös sitruunasuihkeen tulo kuonolle.

Koiran kouluttaminen vaatii määrätietoisuutta ja ymmärrystä koiran käytöksestä sekä sen mekanismeista oppimiseen. Sitruunapanta on luonnollinen ja vaaraton keino koiran kouluttamiseksi. Älykäs koira oppii yleensä nopeasti välttämään negatiivisen palautteen antavaa toimintaa. Ja omistajan kehuminen tai palkitseminen vahvistaa koiran käsitystä hyväksyttävästä toiminnasta. Sitruunapannan hankkimalla omistaja saa helposti koulutettua kovastakin haukkujasta normaalin rauhallisen ja tyytyväisen koiran. Sitruunapantoja myyvät monet netissä toimivat lemmikkitarvikkeiden verkkokaupat, muun muassa Peten Koiratarvike. Heiltä on saatavissa myös selkeä opas sitruunapannan käytöstä ja toiminnasta.

Sitruunapantoja on automaattisesti toimivia, suoraan haukun aiheuttamasta värinä suihkauttavia pantoja sekä kauko-ohjattavia pantoja, joissa koiran omistaja nappia painamalla antaa koiralle sitruunasuihkauksen.

 

Yleinen haukunestopanta on pelkällä äänimerkillä haukusta varoittava panta, joka on myös toimiva useimmilla koirilla. Haukun jatkuessa ääni suurenee. Toinen pantatyyppi on äänimerkin sekä lempeä ja vaarattoman sähköimpulssin lähettävä haukunestopanta koiralle.

Haukunestolaitteet haukkuville koirille

Haukun estämiseen ei aina tarvita pantaa, vaan joskus pelkkä haukunestolaite toimii oikein hyvin. Tällaiset haukunestolaitteet, joita on esimerkiksi Eyenimal ja Barkstop merkeillä sekä Petsafe merkillä useita erilaisia, asennetaan joko sisälle tai ulos ja laite lähettää haukun yllättäessä ultraäänisignaalia, joka saa koiran säikähtämään ja lopettamaan haukkumisen. Toisilla koirilla nämä laitteet toimivat todella hyvin, toisilla taas ei lainkaan.

 

 

Siirry alkuun